Bruno Van Dijck
Bruno Van Dijck
  • Schilderkunst
  • Pwll Gwylog

brunovandijck

Pwll Gwylog is een locatie met een plek aan de kust van Pembrokeshire. Bruno Van Dijck maakte vanop deze plek aan de rotskust van Zuid Wales een reeks van 24 kleine olieverfschilderijen.

De reeks kreeg als titel: ‘Pwll Gwylog, 24 variaties op een thema’. Naast een verwijzing naar een topografische benaming is het een vriendelijke knipoog naar de 24 preludes en fuga’s van Bach en Shostakovich.

Bruno Van Dijck vroeg aan Jeroen D’hoe om een vierhandige pianominiatuur te schrijven bij één van de schilderijen uit de reeks Pwll Gwylog. Jeroen D’hoe inspireerde zich op de cirkelvormige beweging en het springerig ritme in één van de werken uit deze reeks. Hij schreef  ‘Round’ voor vierhandig piano. De compositie werd gecreëerd door Jan Michiels en Inge Spinette in 2015.

Bruno Van Dijck maakte op zijn beurt en reeks van 4 houtskooltekeningen waarin hij zich baseerde op de partituur en het ritme van de pianocompositie.

In het werk van Bruno Van Dijck neemt ecologie en prominente plaats in. 24 kleine olieverfschilderijen vormen telkens een beeldarchief van een bedreigde plek. Door ze op te bergen in een “schrijn” krijgen deze reeksen naast een archiverende karakter een spirituele dimensie.